ELÄMÄN BALANSSIT

keskiviikko 6. syyskuuta 2017Muistatte varmaan, että edelleen päivittelen Life by Moveit -blogia muutaman kerran kuukaudessa. Multa on tullut jonkin veraan pyyntöjä, että toisin niitä siellä olevia teemoja myös tänne Mini & Me -puolelle ja nyt se tuntuukin jotenkin luonnolliselta, kun uudenlainen aktiivinen ja terveellinen elämä on nyt jo hetken aikaa ollut iso osa meidän ja varsinkin minen arkea. Muutama viikko sitten pohdin itsekseni balanssia, sitä miten hankala se on löytää ja kuinka meilkein mahdotonta siitä on pitää kiinni. Mun elämään tuli tällä viikolla vielä yksi balanssoitava asia lisää ja vaikka todella innoissani edelleenkin työstäni olen, niin tottakai se tuo lisähaastetta perhe-elämään, ajankäyttöön ja jaksamiseen. Pienen haasteen lisäksi työni  tuo myös todella paljon hyvää meidän arkeen, kun mun omat balanssit paranevat oman mielekkään tekemisen myötä. 

Terveellisen ja ylipäätään onnellisen elämän resepti taitaa lähes jokaisen tutkimuksen ja filosofian mukaan olla balanssi. Kuulostaa kovin yksinkertaiselta: pidä kaikki elämän osa-alueet tasapainossa ja olet onnellinen ja elät pitkään. Niitä osa-alueita kun vaan on vaikka kuinka paljon ja koska elämä on, no elämää, niin tasapainottelu asioiden kanssa on välillä melkein mahdotonta.

 • terveellinen ruoka vs. herkuttelu
 • lepo/uni vs. aktiivisuus/liikunta
 • työ vs. vapaa-aika
 • pakolliset hoidettavat asiat vs. spontaanius
 • elämän ilot vs. elämän surut

Listaa voisi jatkaa melkein loputtomiin ja elämäni ihan jokaisella osa-alueella löytyy se pari, jonka välillä täytyy löytää tasapaino. Itselleni tämä asia on auennut vasta lasten syntymisen jälkeen, mutta pelkkä ymmärtäminen ei todellakaan ole auttanut saamaan asioita tarpeeksi balanssiin. Helposti ajaudun siihen, että tietyn aikaa paahdan 100 lasissa vähän joka osa-alueella ja sitten taas otan enemmän tai vähemmän levon kannalta pidemmän aikaa. Ruokailu menee usein samaa rataa, jonkun aikaa jaksaa panostaa ja sitten ote lipsuu kerran ja se on menoa. Onneksi, siis onneksi voin olla 99% varma, että melkein jokainen ihminen tekee tätä samaa ja se yksinkertaisesti kuuluu elämään eikä elämän heilahtelut todellakaan auta pitämään tasapainosta kiinni ja kun aina tilanteet (esim. työkiireet, lapsen valvominen) eivät ole itsestä kiinni.
Haluankin antaa pikkuvinkkejä siihen mitä apukeinoja minä olen käyttänyt balanssin löytämiseen:

 • Tiedosta tilanteesi. Mieti mitä kaipaat lisää ja mitä haluaisit oikeasti vähentää. Mikä tekisi sinut onnelliseksi juuri nyt?
 • Tee selkeitä tavotteita itsellesi. Ihan yksinkertaisetkin jutut riittävät. Tämä listaihminen rakastaa tätä kohtaa ja olenkin jo listannut asioita, joissa haluan kehittyä ja joita haluan muuttaa. Muista joskus myös palkita itsesi, kun tavotteita on saavutettu.
 • Päätä asioita ja pidä niistä kiinni kovaa. Itse olen päättänyt mm.: älä siivoa, jos aurinko paistaa ulkona, vaihda tv johonkin muuhun useammin, pidä kiinni kahdesta/kolmesta jumpasta joka viikko. Pitää myös edelleen muistaa, että ei ole epäonnistunut ihminen, jos tilanteet elävät eikä lupauksia olekaan jonain viikkona pystynyt pitämään.
 • Ota aikaa itsellesi. Yksin mietiskely tekee ihmeitä joka osa-alueelle.
 • Sosiaaliset suhteet. Välillä tulee aikoja, kun ystävät tai perhe jäävät vähälle huomiolle, mutta aina pitää pyrkiä pitämään huolta läheisistä, heillä on ihan mieletön vaikutus myös omaan hyvinvointiin.
 • Älä pode huonoa omaatuntoa turhista asioista. Tämä on niin uskomattoman paljon helpommin sanottu kuin tehty, mutta vitsi jos tämän ottaisi kunnolla haltuun niin asiat luisuisivat paljon helpommin balanssiin.
 • Älä aina ota pois itseltäsi. Tarkoitan, että terve itsekkyys on joskus enemmän kuin ok ja jopa vaadittavaa. Itselläni oli aina niin, että oma liikunta ja hyvinvointi oli se viimeinen asia listalla, mutta nyt se on ehkä kolmantena ja vitsi miten hyvältä se nyt tuntuu!

Millaisilla asioilla te yritätte saada asiat tasapainoon? Mikä asia teillä tuntuu aina olevan epätasapainossa? Itse opettelen löytämään balansseja edelleen ja mulle tärkeintä olisi oppia olemaan hetkessä läsnä mitä ikinä teen. Kun lepään, haluan levätä, kun teen töitä haluan voida panostaa siihen 100%, kun leikin lasten kanssa haluan omistautua sille ja niin edelleen. Oikeiden tapojen löytäminen eri tilanteisiin on kaiken a j o. Luulen, että tämän balanssin hakeminen on koko elämän mittainen projekti, jossa voi varmasti kehittyä, mutta se ei koskaan voi olla täydellisesti hallussa. Kuten niin harva asia elämässä ylipäätään.

3 kommenttia:

 1. Ah, niin hyvä teksti. Ja niin totta. Mulla ei oo balanssista tietoakaan. Tuntuu, että mihinkään ei voi paneutua kunnolla kun pitäis jatkuvasti olla tekemässä jotakin muuta. Mikään ei riitä, mitään ei ehdi, kaikki kusee suoraan sanottuna, joka osa-alueella. Raskasta aikaa tämä, meillä on siis myös 4 v ja just 1 v, ja yrittäjä-äiti jonka pitäs jaksaa tehä töitäkin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) ei se ole helppoa todellakaan, mutta kaikki lähtee siitä, että päättää laittaa asiat balanssiin ja pitää siitä kiinni. Lapset toki tuovat sen, että tilanteet muuttuu ja elää, mutta kunhan pääsee aina takasin ruotuun, niin kyl se siitä! Vähänku mikä tahansa kuntoremontti tms :D

   Poista
 2. Mun on myös vaikea löytää tasapainoa tällä hetkellä. Työ tuntuu tosi raskaalta ja oma aika on jäänyt säälittävän vähälle. Huomaan niin hyvin kun reenit ja liikkuminen yleensäkin on jäänyt ihan liian vähälle ja koko olo on ihan vetämätön. Mies vaan on tehnyt paljon iltapainotteista työtä ja koska pojalla on ottanut aika koville arkeen paluu ja päiväkodin aloitus niin en vaan ole raaskinut viedä sitten iltaisin enää salille lapsiparkkiin. Enemmän tietysti vois liikkua myös lapsen kanssa, mutta jotenkin se kesällä saatu hyvä tatsi on kyllä ihan kadoksissa. Ja reenaamattomuus ja sitä kautta väsymys heijastuu mulla ihan suoraa myös syömisiin ja herkkuja tulee syötyä liikaa.

  Ja tuo huono omatunto, voikyllä! Vaikka kaikille kanssa eläjille on parempi, että myös mä saan sitä omaa aikaa, niin silti tunnen siitä huonoa omaatuntoa.

  Tällä hetkellä arki on siis vähän liian raskaana päällä ja jyrää vähän kaiken muun alleen, mutta ehkäpä se tästä alkaa tasoittumaan.

  Tiia

  VastaaPoista