Käpykakku

maanantai 5. maaliskuuta 2012

Meidän perheessä käpykakku on aina ollut se erittäin spesiaali herkku, jota saatiin aina isänpäivänä ja ehkä joskus iskän synttäreinä. Onneksi se on myös Tuomaksen lempparikakku, eli saan sitä ainakin aina Tuomaksen synttäreinä!!! Yleensä äiti tai me ollaan ostettu käpykakku valmiina kaupasta, mutta nyt minä päätin itse leipoa herkkukakun. Ei ollut ollenkaan niin vaikeeta kun voisi kuvitella ja mä yhdistelin eri reseptejä niin, että sain aikaan ihan täydellisen ja ihanan käpykakun! Heitän nyt teitä reseptillä (tää on varsinki sulle isä, voit nyt leipoa itse tai laittaa äitin leipomaan sulle tätä siellä maailmalla) 


Käpykakku

Pohja (24cm vuokaan):
4 kananmunaa
 1,5 dl sokeria
 2dl vehnäjauhoja
 1dl perunajauhoja
1tl leivinjauhetta

Laita uuni lämpenemään 160, voitele ja korppujauhota vuoka. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää jauhoseos siivilänläpi munavaahtoon kevyesti lastalla käännellen. Paista kakkua uunissa n. 40 min. Kumoa kakku vuoasta hieman jäähtyneenä.


Kostutusvesi:
5 dl vettä
0,5 dl sokeria
rommiaromia maun mukaan

Keitä sokeri ja vesi kattilassa kunnes sokeri liukenee veteen. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja sekoita maun mukaan rommiaromia sekaan.

Täytteeksi:
purkki vadelma marmeladia

voikreemi:
250g margariinia
3/4 dl vettä
1,5 dl sokeria
tummaa kaakaojauhetta maun mukaan

Kiehauta sokeri ja vesi taas niin, että sokeri liukenee veteen ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vaahdota margariini vatkaimella vaaleaksi vaahdoksi, vatkaukseen menee hetki aikaa. Lisää sokerivesi ohuena nauhana margariinivaahtoon  ja sekoita vielä hetki vatkaimella. Lopuksi mausta kreemi kaakaojauheella.

kokoaminen:
Leikkaa pohja kolmeen osaan. Kostuta ensimmäinen pohja sokerivedellä ja levitä päälle kerros kreemiä ja marmeladia. Nosta päälle toinen pohja, kostuta ja levitä jälleen kerrokset kreemiä ja marmeladia (on muuten satakertaa helpompi levittää ensin se kreemi ja sitten marmeladi...) Säästä osa kreemistä kakun päälle. Laita viimeinen pohjalevy päälle ja kostuta tämäkin. Leikkaa terävällä veitsellä pohjasta soikion muotoinen ja laita ylijääneet leikatut reunapalat päällimäisiksi kakun päälle. Kakkua voi vähän muotoilla tässä kohtaa "kävyn näköiseksi". Levitä loput kreemistä pohjan päälle. 



Kuorrutus:
1,5 pötköä marsipaania
kaakaojauhetta
tomusokeria

Vaivaa marsipaani pehmeäksi ja värjää se kaakaojauheella ruskeaksi. Tässä menee aikaa, sitä marsipaania saa vaivata jonkin aikaa, mutta kyllä se sieltä ruskeeksi muuttuu! Kauli marsipaani ohueksi levyksi, niin että se on varmasti suurempi kuin kakkupohja. Nosta marsipaani kakun päälle kaulimen avulla ja tasota pintaa nätin näköiseksi. Leikkaa ne ylimääräset marsipaanit veitsellä pois reunoilta ja siisti kakkualunen. Lopuksi leikkaa saksilla "vekkejä" kakun pintaan. Pidä saksia vaakatasossa ja upota ne marsipaaniin ja napsase! Lopuksi vielä vähän tomusokeria päälle siivilän läpi. VOILÀ!


Onneks mä oon syönyt tota viime aikoina niin paljon, ettei ihan heti ruvenneet nämä kuvat himottamaan, mutta toivottavasti teitä himottaa nyt ja inspiroi alkaa leipomaan kaikkien lempparia -KÄPYKAKKUA ♥

This is an all time favourite cake in our family! 

- Aija

8 kommenttia:

  1. haha mulla menis ikä ja terveys tollasen vääntämisessä :D hieno oN!

    VastaaPoista
  2. Hei Aija, meillä on ollut vaikeuksia päästä blogspot sivuille, olin itse suljettuna vähän aikaa. Nyt kirjoitin ylös koko reseptin käpykakusta. Ensi torstaina tulevat sukulaiset vieraiksi meille tänne Malkille ja teemme käpykakun, jos onnistuu. Istumme tänään tosiaan kateenkorvia (karitsan) ja teemme siitä huomenna evästä, saas nähdä kuinka käy, hinta täällä alle kymmenesosa, mitä Suomessa, yli 22 egee kilo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitahan sitten viestiä ja kuvia, et millanen tuli!! :)

      Poista
  3. Kiitos ohjeesta! Käpykakku on ollu mun lemppari jo vuosia, ikinä ei oo jääny syömättä. Nyt ei oo vähään aikaan oikein missään niitä näkyny niin päädyin tekemään itse tällä sun ohjeella. Käytin hillona itekeiteltyä omenahilloo, selkeesti joku voimakkaammin maistuva olis ollu parempi, nyt jäi vähän pliisuks. mutta jääpähän parannettavaa ens kerralle, eikä tääkään syömättä kyllä jää :) //Heini

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että uskalsit alkaa itse tekemään! :) Joo, kyllä se sen marmeladin melkein vaatii, kun siinä ei sillain muuta kirpeyttä tai juurikaan makeutta ei kuoren lisäksi oo. Harjotus tekee tässäkin asiassa mestarin ;)

      Poista
  4. Aija! Me täällä leivoskellaan hirveetä hönkää joko prinsessa- tai käpykakkua. Mä sain tehtäväkseni googlettaa täydellistä reseptiä ja hah, täällä ollaan! :D Ihanaa viikonloppua! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi! Ette vissiin sit päätyneetkään käpykakkuun :D Vitsi alko nyt tekemään mieli!!!

      Poista
  5. Olen pari kertaa tehnyt tällä ohjeella, ja todella hyvät kakut ovat tulleet, kiitos ohjeesta! :)

    VastaaPoista