HILJAA!!!

tiistai 7. maaliskuuta 2017


Huh. Niin mikäkö on karseempaa kuin kipeät lapset? No se, että olet itse kipeä ja lapset ovat elämänsä kunnossa eivätkä ymmärrä välittää tuon taivaallista sun voinnista. Kärsin jostain ihme(vatsa)taudista viime viikolla ke-su ja se vei musta ihan kaikki mehut ja oikeastaan tänään mulla oli oikeasti jo ihan sataprosenttisesti sellainen olo, että olen oma itseni taas. Siinä kun on kipee ja yksin ilman mitään apua niin rupee päässä vähemmästäkin vähän sauhuamaan ja pinna kiristymään. Siihen ei auttanut ollenkaan se, että lueskelin tekstejä valittamisesta. Siitä, kuinka valittaminen on väärin tietyissä tilanteissa ja kuinka läheisille ei saisi luoda taakkaa valittamalla. Niin ja painotan, että tapavalittajat ja jokaisesta ihmisestä mehun imevät negatiiviset valittajat ovat asia erikseen enkä puutu heidän juttuihin nyt tässä. Vessan lattialla mä luonnollisesti aloin miettimään sitten, että saako valittaa?

 • Saako valittaa, jos päivätyöt joskus ottaa nuppiin, koska kaikillahan ei edes ole töitä?
 • Saako valittaa mistään lapsiin liittyvästä, jos sun lapset on ihan perusterveitä? 
 • Saako valittaa siitä, että sä olet hiton kipeä, koska jossain tuolla on joku joka sairastaa jotain oikeasti vakavaa tautia ja on varmasti kipeämpi?
 • Saako valittaa mistään vauvaan liittyvästä, jos sulla on vaan yksi vauva, eikä esimerkiksi kaksosia, joka tottakai on tuplahomma?
 • Saako valittaa kotitöistä, koska kaikilla ei ole kattoa päänpäällä, missä ylipäätään tehdä kotitöitä?
 • Saako valittaa yksinäisyydestä, jos sulla kuitenkin on kaksi ihanaa lasta seuranasi lähes koko ajan? 
 • Saako valittaa, kun ei ehdi juomaan kahvia ennen klo 12, kun voishan sitä herätä aamulla jo vaikka kello viisi, että varmasti kerkeisi?
 • Saako valittaa siitä, ettei vauva nuku kunnolla ja olet käytännössä valvonut useita kuukausia putkeen, jos vauva kuitenkin on terve? 
 • Saako valittaa, ettei jaksaisi tehdä ruokaa, koska joku näkee nälkään samalla hetkellä kun valitat asiasta? 
 • Saako valittaa, että on p*ska keli ja se ottaa päähän, kun kuitenkin lentokoneet lentää ja palmupuut huojuvat jossain ja jokainen on vapaa matkustamaan?
 • Saako valittaa siitä, että apua ei ole saatavilla, koska itse nämä lapset on kuitenkin tähän maailman halunnut tehdä? 
 • Saako valittaa oman puolison satunnaisen ärsyttävistä toilailuista, jos sulla kuitenkin on puoliso, kenen kanssa jakaa arkea? 
 • Saako valittaa, että on ihan liian lihava, vaikka kahden tunnin yöunien jälkeen ei jääkaapista osaa tarrata muuta kun siihen kaksi päivä vanhaan croissantiin ja kakun palaan? 

Mun vastaukset noihin jokaiseen on, että totta hitossa saa ja pitää. Hulluksihan me kaikki tultais, jos pitäs hiljaa yksin näitä miettiä siinä pelossa, että joku tuomitsee. Läheisten täytyy ottaa valittaminen vastaan ja antaa ja tarjota tukea - tsempata. Jos joku (normaalisti suhteellisen onnellinen) ihminen valittaa, niin siihen on varmasti pätevä syy ja siihen kohtaan ei sovi mikään muu kuin komppaaminen ja mahdollinen auttaminen. Kenenkään epäonni tai onnettomuus ei ole keneltäkään pois eikä kenenkään epäonni tai surkeampi elämäntilanne vähennä omaa tuskaa. Minä valitan paljon meidän paskoista öistä ja kun mun muut äitikaverit valittavat mulle heidän surkeista öistään, niin annan vertaistukea, enkä todellakaan ajattele, että "no mitähän hittoa sä valitat, meillä herätään kaksi kertaa useammin". Mä olen onnistunut haalimaan sellaisen ystäväpiirin ja vanhemmat, että voin ihan jokaiselle laittaa vaikka minuutin välein valituksen whatsappiin ja sieltä sataa sympatiaa ja tsemppiä - aina. Ja se toimii ehdottomasti myös toisin päin. Joskus tulee päiviä, kun en muuta viestittelekkään, kun valitan ja valitan, niin ja tsemppaan ja komppaan. Mun ystävä sanoi, että oon heidän ykköstsemppari ja siitä tittelistä olen ylpeä ja sitä kannan vaikka mikä olisi! Afrikassa nähdään nälkää ja Syyriassa on orpolapsia ja ihmisiä kuolee jos jonkilaisiin juttuihin jatkuvasti ja se on kamalaa, mutta jokainen elää omaa elämäänsä ja jokaisen ongelma on se oma ongelma, vaikka sen suhteuttaisi mihin. Mun väsymys ja paha olo ei hälvene mihinkään, vaikka kuinka ajattelen kuinka joku koliikkikaksosten äiti rämpii vielä syvemmässä suossa. Tottakai joskus pitää ihan oikeasti muistuttaa itseä ja muita, että ei se ongelma ole niin suuri kuin miltä se näyttää ja että asialle voi jopa ehkä tehdä jotain. Silti. Silti läheisen valittamiseen täytyy aina suhtautua sympatialla ja ymmärryksellä. Ja jos sä et voi valittaa sun vanhemmille, sisaruksille ja läheisimmille ystäville, niin kenelle sitten?

Jokaisessa meissä asuu pieni Aina Inkeri Ankeinen ja niin pitääkin, ei se aurinko voi aina paistaa jokaisen risukasan jokaiseen koloon <3 Valittakaa, välittäkää, mutta muistakaa tarrata kiinni aina niihin pieniin positiivisiin juttuihin jokaisessa asiassa! Peace!

6 kommenttia:

 1. Just! :) Ja välillä se valittaminen ääneen auttaa ihan oikeasti tosi paljon, vaikkei siitä mitään konkreettista iloa oliskaan :D

  ps. nauratti tuo kaksosjuttu tuolla - itse sorrun näin kaksostenäitinä aina välillä siihen 'sulla on vaan yksi lapsi' -kommentointiin ja se on tosi väärin! Yhdestä lapsesta voi olla ihan triplasti enemmän työtä kuin kahdessa, riippuu lapsesta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitäpä juuri, olishan se kamalaa kun pitäis ihan joka asian sisällän tai ainoastaan puolisolle valittaisi. Mutta oi ei, nostan ison hatun kaksosten äideille, mutta en silti suostu myöntämään, että he/te erikoisluvan voittaa kaikki valituskilpailut :D en edes ymmärrä miksi valittamisesta pitää kilpailla. Jossain on aina huonommin.

   Poista
 2. Mulla tuli heti otsikosta mieleen Ankeisen huuto :D
  Mutta siis jokaisella meistä on henkilökohtainen helvettinsä, eikä niitä voi verrata millään toisiinsa <3
  Mä sanoisin, että mieluummin päästää ulos, kuin panttaa tunteitaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha hyvä, koska se oli tarkoituskin :D on se vaan hauska! Ja just tota mäkin tarkotan.. ymmärrän että todella monella ihmisellä on huonommin, mutta ei se vie mun ahdinkoa ja ongelmaa pois. Ja se kilpailu siitä että meillä on huonommin kun teillä onnmuutenkin jotenkin niin nounou!! <3

   Poista