NUUTTIPUKIT

lauantai 13. tammikuuta 2018
Tänään tehtiin jotain mitä minä tai tietenkään Oliviakaan ei ole koskaan tehnyt. Ystävä soitti ja pyysi meitä nuut(t)ipukkeilemaan! Mulle ihan uusi juttu, josta kuulin jotain viime vuonna, mutta vasta tänä vuonna kunnolla. Tämä perinne on ilmeisesti tänä päivänä lähinnä vain tässä Satakunnan alueella jäänyt elämään. Lapset saavat siis pukeutua (ilmeisestikin asu täysin vapaa) johonkin naamiais/fantasia-asuun ja sitten menevät ovelta ovelle kysymään "saavatko nuuttipukit laulaa" ja sitten laulua vastaan saavat makeisia. Ihana Heidi veivät lapset omien sukulaisten luokse laulelemaan ja sitten kierreltiin yhdessä vielä heidän naapurustossa. Oliviahan rakastaa tälläisiä juttuja ihan hurjana, mutta laulu oli jotenkin vaikea keksiä, kun toinen käy ruotsin kielistä päiväkotia ja toinen on käynyt englannin kielistä leikkikoulua. Lopputuloksena ainoa yhteinen osattu biisi oli hämähämähäkki :D Sillä mentiin maaliin saakka ja ilmeisesti se meni hyvin, koska saaliit olivat ihan älyttömät. Niitä tässä itseasiassa itsekin tässä vähän maistelen.. 

Tämmöset perinteet ovat musta ihan parasta ja paikasta toiseen muuttamisessa on just siisteintä se, kun oppii uusia asioita ja voi aloittaa uusia perinteitä. Toki on vähän tylsä harrastaa perinteitä ihan yksin paikassa, jossa niihin ei ole totuttu, mutta ehkä me sitten aikanaan tullaan aina tänne nuuttipukkeilemaan. Otan aina innolla vastaan uudet jutut ja haluan että meidän lapset oppisivat tekemän ja innostumaan erilaisista ja uusista asioista. Tänä vuonna mentiin asujen kanssa aika peruslinjalla, mutta ensi vuonna panostetaan vähän enemmän ja laitetaan pikkusisarukset mukaan!

Onko nuuttipukin päivä teille tuttu? Itse oli pakko googlailla päivän taustat ja historia, koska en tosiaan ollut koskaan kuullut tälläisesta mitään. Aina on virvottu ja varvottu, mutta koskaan ei ole nuuttipukkeja näkynyt meidän mestoilla. Nyt käyn noiden karkkien kimppuun - ihanaa viikonloppua!

6 kommenttia:

 1. Mulle sitte taas tuli yllätyksenä Turkuun muuttaessa, et eikö täällä lapset nuutita ollenkaan.:D Itse kiersin lapsena ison kaveriporukan kanssa laulamassa koko Noormarkun mitalta ja saaliit oli sen mukaisia. Kiva, et tekin pääsitte kokeilemaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo en mä ollut Turussa asuessakaan kuullut moisesta ikinä! Aika pienelle alueelle on nuutittaminen jäänyt :D mutta kivaa oli!

   Poista
 2. Olen Porista kotoisin ja olen pienenä joka vuosi kiertänyt nuutittamassa. Pettymys oli ettei Pohjanmaalla käynyt lainkaan nuutipukkeja. En itse asiassa edes tiennyt että nuutittaminen on vain Satakunnan juttu. Sen sijaan trullit ovat olleet minulle täysin vieraita. Niitä meillä ei ollut lainkaan. (Nykyään kuulemma on.) Vanhemmat ovat sanoneet että enää tänä päivänä heillä ei käy nuutipukkeja juuri lainkaan. Aina varaavat karkkeja ja sitten käy vaan pari hassua. Kun olin pieni, niin ovikello soi tauotta koko illan ja lapsia oli melkein jonoksi asti. Seuraavat tulivat välillä samantien kun edelliset lähtivät.

  Trulleissa harmittaa se että Pohjanmaalla trullit kiertävät pääsiäisenä ja me olemme silloin aina Porissa. Porissa trullit kiertävät viikkoa ennen pääsiäistä. Silloin olemme kotona. Meidän lapset eivät siis pääse osalliseksi kumpaankaan. :( Toisaalta meidän 5-vuotias ei syö lainkaan karkkia. 2-vuotias pikkuveli sen sijaan on kovasti makean perään. Sai ennen joulua joulupukilta suklaakonvehdin ja sen jälkeen on ollut lähes päivittäin kerjäämässä minulta suklaata. :D Esikoinen on maistanut kerran suklaata eikä tykännyt ja kerran maistoi lakua ja sylki pois. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei täälläkään kuulemma enää niin paljon näy nuuttipukkeja.. saa nähdä kuoleeko perinne täälläkin vuosien saatossa. Me käytiin täällä Olivian kanssa virpomassa kyllä. Osa ihmisistä olivat varautuneet ja osa ei... mennään silti tänäkin vuonna! Hassua miten alueellisia nämä tämmöisetkin ovat!

   Poista
 3. Voi kyllä nuutipukkiperinne Porissa elää. Meilläkin kävi noin kolmisenkymmentä nuutia. Paljon riippuu asuinalueesta. Omakotialueilla, joissa asuu lapsiperheitä nuutipukkeja suorastaan vilisee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei no riippuu sit varmasti isosti naapurustosta!! :) kivaa, että perinteet elävät

   Poista